Cykeldatorer - Köpguide och tips vid köp online på nätet

Köpguide och tips vid köp av cykeldator på nätet

Tips till dig som ska köpa cykeldator i webshop online på nätet

Det finns en hel del varianter av cykeldatorer och i den här köpguiden reder vi ut begreppen och guidar dig till rätt val av cykeldator.

Hur fungerar en cykeldator?

Det finns i huvudsak två tekniker för cykeldatorer. Antingen mäts sträckan via GPS eller också mäts sträckan genom att räkna antal varv som hjulet snurrar. Den senare tekniken är den som har funnits längst. Förutsatt att man programmerar cykeldatorn med rätt information så ger den ett mycket tillförlitligt resultat.

Hur programmerar jag en cykeldator för att få tillförlitligt resultat?

För att få cykeldatorn ska visa rätt information så mäter du hur lång sträcka cykeln rullar på ett hjulvarv. Cykeldatorn räknar utifrån detta ut avverkad sträcka och aktuell hastighet. Om man är noga med att mäta sträckan så är en cykeldator med denna teknik mycket tillförlitlig. En GPS-cykeldator är också tillförlitlig men om signalen tappas för en stund så stämmer inte värdena.

 • Bilden visar en trådlös cykeldator monterad på styrstammen.

  Bilden visar en trådlös cykeldator monterad på styrstammen.

 • Bilden visar ett fäste till cykeldator monterat på styret.

  Bilden visar ett fäste till cykeldator monterat på styret.

Montering av hastighetssensor

Hastighetssensorn monteras på cykeln och en magnet monteras på en eker i cykelhjulet. Varje gång magneten passerar hastighetssensorn räknas ett varv. För att det ska fungera ska avståndet mellan hastighetssensor och magnet vara cirka 1-3 mm.

 • Bilden visar hastighetssensor monterad på framgaffeln och magnet monterad på en eker i cykelhjulet.

  Bilden visar hastighetssensor monterad på framgaffeln och magnet monterad på en eker i cykelhjulet.

Ska jag välja en trådlös cykeldator eller ska jag välja cykeldator med kabel?

När de första trådlösa cykeldatorerna kom så var tekniken inte så väl utbyggd utan det var en del problem med överföringen. Idag har tekniken förbättrats avsevärt och alla trådlösa cykeldatorer ger idag en stabil överföring från hastighetssensor till cykeldator. En stor fördel med en trådlös cykeldator är att monteringen på cykeln går lätt och smidigt och dessutom blir det snyggt! Inga kablar som ansamlar smuts och förstör cykelns utseende.

Det finns så många cykeldatorer - vilken ska jag välja?

Det här är en fråga som vi på maxpuls.se får ofta. Vilken cykeldator som du ska välja beror i stor utsträckning på hur mycket statistik du vill få ut från träningen. Om du bara vill mäta avverkad sträcka till och från arbetet så räcker det med en enkel cykeldator och det finns till och med cykeldatorer som sköter sig helt själva. 12 timmar efter senaste rörelse nollställs trippmätaren.

Grundläggande funktioner som hastighet och distansmätare finns i alla cykeldatorer. Lite mer avancerade modeller har kadensmätning (antal pedalvarv per minut). Det finns även cykeldatorer med inbyggd pulsmätare. Cykeldator med pulsmätare är en bra kombination för att inte gå över din tröskelpuls kan vara avgörande för din prestation.

Displayens utformning är också en sak som kan vara bra att tänka på. Bilden nedan visar en cykeldator med tre rader med information. Det är en fördel att se så mycket information som möjligt på en gång så att du slipper trycka på knapparna så ofta.

 • Bilden visar en cykeldator med tydlig display. Informationen visas på 3 displayrader.

  Bilden visar en cykeldator med tydlig display. Informationen visas på 3 displayrader.

Video

Köp din cykeldator i webshop online på nätet här:

>> Se allla våra cykeldatorer här!