Pulsmätare

En pulsklocka ger din träning en extra dimension. Pulsen mäts via ett pulsband som trådlöst skickar informationen till din pulsmätare.

Vi har ett brett urval av pulsklockor som passar från motionär till elitidrottare.


Ciclosport Pulsbälte som sänder via ANT+

Ciclosport Pulsbälte som sänder via ANT+

449kr

Visar 1 till 1 av 1 (1 Sidor)

Tips till dig som ska köpa pulsklocka / pulsmätare i webshop online på nätet

Du kanske precis har börjat träna regelbundet eller vill ta din träning till nästa nivå. Då kan en pulsklocka eller pulsmätare som det också kallas vara ett steg i din utveckling. Vi på MaxPuls.se har sålt pulsklockor sedan år 2000. Idag har vi ett brett sortiment i vår webshop men det var faktiskt med just pulsmätare som vi startade vår webshop. Sedan dess har utvecklingen av pulsklockor gått oerhört mycket framåt. Idag finns modeller som mäter hastighet, avverkad sträcka och höjdposition via GPS. När vi började sälja pulsklockor så hade vi 5 olika modeller och det var ganska lätt att skilja dem åt. Idag är sortimentet av pulsmätare betydligt bredare. Det betyder större valmöjlighet för dig som konsument men det kan också vara svårt att hitta rätt modell.

I den här köpguiden ger vi tips och råd till dig som funderar på att köpa pulsklocka i webshop online på nätet. Vi ger också en del grundläggande tips och råd när det gäller pulsbaserad träning. Läs vår köpguide innan du köper en ny pulsmätare på nätet så är chansen större att du blir nöjd och hittar rätt modell utifrån ditt individuella behov.

Hur fungerar en pulsklocka?

Den vanligaste tekniken att mäta puls är genom ett pulsband som bärs runt bröstet. Från pulsbandet skickas pulssignalen till en klocka som kan bäras på armen eller på cykelstyret. Klockan mäter tiden mellan pulsslagen och räknar om värdet och visar det i displayen som hjärtfrekvens per minut. På vissa modeller kan även pulsen visas som procent av din maxpuls. Detta kan ibland vara användbart då intensitet i träningsprogram ofta uttrycks i % av maxpuls. Det finns också pulsklockor som mäter pulsen utan bröstbälte. När den tekniken kom var den ganska opålitlig men idag har det utvecklats sensorer som gör mätningen utan pulsband mer tillförlitlig.

  • Pulsband för pulsmätning

    Bilden visar ett exempel på ett pulsband som spänns runt bröstet vid pulsmätning.

Varför ska jag köpa en pulsklocka och vad har jag för nytta av det i min träning?

Många gör misstaget att träna alldeles för hårt i början av sin "träningskarriär". När man har bestämt sig för att sätta igång att träna är ofta motivationen väldigt hög. Hög motivation behövs för att lyckas med sin träning, men i början av sin "träningskarriär" kan det dock medföra att man tränar alldeles för hårt och "bränner" ut sig innan träningen börjar ge resultat. Det är speciellt viktigt att ta det försiktigt i början eftersom risken för överbelastning är sto. En av anledningarna är att musklerna byggs upp snabbare än muskelfästena. Med hjälp av en pulsmätare kan du lätt kontrollera din träningsintensitet så att du tränar på rätt nivå.

Du har alltså nytta av en pulsmätare eftersom du kan kontrollera din träning på ett bättre sätt. En annan anledning till att börja träna pulsbaserat är att du kan följa hur din kondition förbättras vilket ger dig extra inspiration i din träning. Dessutom är det kul att träna pulsbaserat med en pulsmätare!

Vad har jag för nytta av att känna till min vilopuls?

Vilopulsen är individuell och minskar ju mer vältränad du är. Eftersom den minskar ju mer vältränad du är fungerar vilopulsen som ett bra verktyg för att se din träningsutveckling. Du kan även se om du har en begynnande infektion i kroppen eftersom vilopulsen då är högre.

Din individuella vilopuls bestämmer du bäst genom att ta pulsen direkt när du vaknar på morgonen. Upprepa mätningen under några dagar. Mätningsresultatet kommer förmodligen variera lite grann eftersom yttre förutsättningar som t.ex. stress, störande omgivning , begynnande infektion m.m påverkar dig. Vilopulsen är det lägsta värdet som du får fram under "test-dagarna".

Jag har hört talas om Maxpuls men hur får jag reda på den?

Din maxpuls är individuell och minskar ju äldre du blir. Många träningsprogram uttrycker intensitet i procent av maxpuls. För att kunna träna med rätt intensitet är det därför viktigt att känna till din maxpuls.

Det finns flera alternativ för att bestämma din maxpuls:

Alt. 1 Teoretisk maxpuls
(Om du inte tränat regelbundet större delen av livet):
220 minus din ålder. Om du är 36 år blir formeln: 220 – 36 = 184

Alt. 2 Teoretisk maxpuls
(Om du har tränat regelbundet större delen av livet):
210 minus halva din ålder. Om du är 36 år blir formeln: 210 – 18 = 192

Alt. 3 Praktiskt maxpulstest
Detta bygger på att du genom arbetsbelastning kommer upp till maxpuls. Här är ett förslag till upplägg vid löpning:

  • Börja med att räkna fram din teoretiska maxpuls enligt alt. 1 eller 2 ovan. Beräkna 90% av din maxpuls. Detta värdet är din ungefärliga tröskelpuls. (mer om detta i avsnittet tröskelpuls).
  • Värm upp i minst 10 minuter.
  • Öka intensiteten successivt tills du når din beräknade tröskelpuls. Behåll denna intensitet i ca. 2 minuter.
  • Öka intensiteten ytterligare i ca. 2 minuter.
  • Avsluta med att springa så fort du kan i en uppförsbacke i ca. 1 minut.
  • Stanna och avläs omedelbart din puls.

Utför ovanstående test under några dagar. Din maxpuls bör inte variera mer än 2-3 slag/minut.

Att utföra ovanstående test ställer stora krav på din förmåga att ta ut dig maximalt. Du måste vara psykiskt inställd på att verkligen ta ut dig maximalt för att få ett tillförlitligt värde. För att du enklare ska kunna ta ut dig maximalt bör du välja en gren som du är van att utöva. Om du t.ex. är tävlingscyklist bör testet utföras på testcykel eftersom du inte är van att ta ut dig maximalt i t.ex. löpning.

Observera!
Maxpulstestet bör ej utföras av personer som är i början av sin "träningskarriär".

Vad menas med tröskelpuls och vad har jag för nytta av att känna till den?

Med tröskelpuls menas när mjölksyranivån i blodet stiger, dvs kroppen kan inte göra sig av med mjölksyran i samma takt som den bildas. Om du överskrider denna puls kommer du förr eller senare behöva sänka intensiteten rejält för att återhämta dig. Tröskelpulsen ligger på ungefär 85-90 % av din maxpuls. För att få fram exakt värde kan du utföra ett test på ett träningsinstitut.

Vad menas med återhämtningspuls?

Förutom att följa vilopulsens utveckling är återhämtningspulsen ett bra mått på hur din kondition förbättras. Ett vanligt sätt att mäta detta på är att tre minuter efter avslutad träning notera pulsslag / minut. Ju mer din puls sjunker på dessa tre minuter ju mer vältränad är du.

Vad menas med pulszoner eller träningszoner?

På de allra flesta pulsklockor kan du ställa in en eller flera pulszoner. Med pulszon menas ett intervall där din puls ska ligga på under träningen. Om man har bestämt att köra ett längre pass så är det en bra idé att ställa in en pulszon så att du inte tar i för mycket då risken är stor att du inte klarar hela sträckan. Motsvarande så kan det vara bra att ställa en pulszon när du ska köra fartträning för att inte köra för lätt när tanken är hög intensitet. Det vanligaste är att pulsklockan varnar med ett alarm när du går utanför inställd pulszon. Det finns även modeller som kan varna genom vibration.

På många pulsklockor kan du själv ställa in din / dina pulszoner men det finns också pulsmätare som automatisk kan föreslå en pulszon till dig.

Jag är ute efter att gå ner i vikt. Kan jag mäta fettförbränningen och finns det tips på bra träningsform för fettförbränning?

Många pulsklockor har inbyggd kalorimätare så att du kan få ett värde för ungefär hur många kalorier du har förbränt under träningen.

Ett tips när det gäller träning för att gå ner i vikt är att träna med relativt låg intensitet. Anledningen till detta är att det går åt mycket syre för att förbränna fett. Vid högre träningsintensitet räcker inte syret till för att förbränna fett utan kroppen förbränner istället kolhydrater.

För att förbränna fett bör du ligga på ca. 50-70 % av din maxpuls. Du kommer att märka när du börjar träna pulsbaserat att det räcker med att t.ex. ta en promenad för att pulsen ska hålla sig inom detta intervall. Du kommer med andra ord inte att känna detta som speciellt fysiskt jobbigt. När du ska förbränna fett påverkar tiden istället för hög intensitet alltså resultatet. Du bör träna minst 30 minuter per tillfälle.

Jag har hört att intervallträning är effektivt. Kan jag ha hjälp av en pulsmätare till intervallträning?

Med intervallträning menas ganska korta arbetsperioder varvat med korta viloperioder. Exempel på intervallträning kan vara arbete 70 sek. vila 20 sek. Denna träning syftar till att förbättra din kondition och arbetsintensiteten bör vara ungefär 70 - 90 % av din maxpuls. Vissa pulsmätare har stöd för intervallträning. Klockan avger en ljudsignal när arbetsperioden börjar respektive slutar.