Löpband - Köpguide och tips vid köp av löpband online på nätet

Köpguide och tips vid köp av Löpband i webshop online på nätet

Tips och råd till dig som ska köpa löpband i webshop online på nätet

Att köpa ett löpband är en stor investering och det finns en hel del saker att tänka på för att du ska hitta ett löpband som passar dina behov. Våra tips och råd kan vara speciellt användbara om du går i tankarna att köpa löpband i webshop eftersom du då oftast inte kan testa att springa på det.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa löpband i webshop online på nätet?

För att du ska hitta ett löpband som är dimensionerat efter ditt behov är det viktigt att först kartlägga hur du har tänkt att använda ditt löpband.

  • Hur många timmar i veckan planerar du att använda ditt löpband?
  • Hur snabbt vill du kunna springa på ditt löpband?
  • Vill du kunna köra intensiva intervaller på ditt löpband?
  • Är det viktigt att ditt löpband är ihopfällbart för att spara plats?

Användningsgrad för löpband

Prislappen visar ofta vilken till användningsgrad löpbandet är designat. Man får väldigt ofta det man betalar för så det är viktigt att kartlägga hur mycket du planerar att använda ditt löpband. Saker som också spelar in är användarvikt och om det är flera olika personer som ska använda löpbandet. Ett löpband för hemmabruk kostar från cirka. 5 000 kr upp till 20 000 kr. Löpband till företagsgym eller idrottsklubbar har kraftigare konstruktion och kostar därmed lite mera.

Hastighet på löpband

Hastigheten på löpband anges ofta i km/h men som löpare är man ofta van vid att mäta hastigheten i min/km.

Här kan du se en lista med kilometertider som olika hastigheter motsvarar:

10 km/h = 6:00 min/km
12 km/h = 5:00 min/km
14 km/h = 4:17 min/km
16 km/h = 3:45 min/km
18 km/h = 3:20 min/km
20 km/h = 3:00 min/km

Som du ser är 20 km/h en riktigt snabb kilometertid och det är kanske inte är så så vanligt att du springer i dessa hastigheter men ett löpband som klarar höga hastigheter behöver inte arbeta lika hårt vid lägre hastigheter vilket gör det mer hållbart.

Motordriven lutning på löpband

Motordriven lutning av löpytan är bra för att kunna variera sin träning. Ofta går det att justera lutningen på löpytan upp till 12% (ibland 15%) och dessa lutningar gör att du kan träna riktigt tuffa backintervaller på ditt löpband.

Ihopfällbart löpband

Löpband för hemmabruk är nästan uteslutande ihopfällbara för att spara plats. Den vanligaste konstruktionen består i att man lyfter upp löpytan och på så sätt sparar golvyta. I uppfällt läge går det lätt att rulla undan löpbandet. Professionella löpband till företagsgym eller idrottsklubbar är oftast inte ihopfällbara. På dessa prioriteras istället stablitet i första hand.

  • Bilden visar hur det vanligtvis fungerar att fälla ihop ett löpband.

    Bilden visar hur det vanligtvis fungerar att fälla ihop ett löpband.

Vilka tekniska specifikationer är viktigast att titta på när jag ska välja löpband?

Utifrån din kartläggning av användningsgrad och hastighet så är det viktigt att titta på löpyta och motorstyrka. Ju snabbare du planerar att springa på ditt löpband desto större löpyta behöver du för att du ska kunna springa avslappnat och känna dig trygg. Motorstyrkan är en annan teknisk specifikation som är viktigt att titta på. Löpbandets motorstyrka är speciellt viktigt att beakta om du planerar att springa fort och med stor lutning. Max användarvikt är också viktigt att titta på. Max användarvikt visar vilken maxvikt kroppsvikt som löpbandet är designat för.

Det finns så många olika löpband - vilket ska jag välja?

Det här är en fråga som vi på maxpuls.se ofta får. Det finns inget svar som är rätt för alla utan som beskrivet ovan så är det viktigt att kartlägga sitt behov och därefter hitta rätt modell.

Självklart kan vi hjälpa dig att hitta rätt löpband för ditt behov. Skriv gärna ner svar på följande frågor och maila till oss så rekommenderar vi passande löpband:

  1. Planerad användningstid i timmar per vecka
  2. Hur många olika personer ska använda löpbandet?
  3. Hur snabbt planerar du att springa på löpbandet?

Video

Köp ditt löpband online på nätet här:

>> Se alla våra löpband här!